05 فروردین جراحی لاپاراسکوپی چیست؟ چگونه انجام میشود؟
در گذشته جراحیها به روش سنتی و بصورت باز انجام میشد. با پیشرفت علم پزشکی در ۲۰ سال اخیر، عمل جراحی به سبک لاپاراسکوپی در ایران رایج شده است که نبود برشهای بلند از وجه تمایز مهم این شیوه جراحی با جراحیهای باز میباشد. لاپاراسکوپی روشی مدرن است که جهت انجام اعمال جراحی در ناحیه شکم و لگن از آن استفاده میشود. جراحی لاپاراسکوپی یکی از کمتهاجمیترین اعمال جراحی است که با برشهای کوچک به طور یک چهارم تا نیم اینچ صورت میگیرد. همین امر باعث کاهش عوارض بعد از عمل و کوتاه شدن مدت زمان بستری بیماران میباشد.
در حال حاضر از لاپاراسکوپی برای انجام بسیاری از جراحیهای معده؛ روده و کف لگن؛ جراحی چاقی و جراحی لاغری استفاده میشود.
جراحی لاپاراسکوپی چگونه انجام میشود؟
در این شیوه، جراح برشی زیر دکمه شکم ایجاد کرده و سپس یک لوله کوچک به نام پورت را وارد می کند. از پورت برای باد کردن شکم با گاز دی اکسید کربن استفاده می شود.
ورود این گاز به داخل شکم موجب می شود تمام اندام های داخل شکم از یکدیگر فاصله بگیرند و به جراح اجازه می دهد تا اعضای شکم شما را با وضوح بیشتری ببیند و بتواند عمل جراحی را انجام دهد .
به محض باد شدن شکم، جراح ابزارهای لاپاراسکوپی را از طریق برش های ایجاد شده وارد شکم می کند و دوربین متصل به لاپاراسکوپ تصاویر را بر روی صفحه نمایش می دهد و به جراح شما اجازه می دهد اعضای بدن شما را با وضوح بالا مشاهده نماید. این دوربین تصویر را بصورت زنده بر روی مانیتور نمایش میدهد. جراح با استفاده از ابزار جراحی لاپاراسکوپی اقدام به انجام جراحی مینماید.
پزشک چه زمان جراحی لاپاراسکوپی را تجویز میکند؟
پزشک در مواردی که امکان جراحی بصورت لاپاراسکوپی فراهم باشد از این روش جراحی استفاده مینماید.
- برداشتن تومور
- ترمیم
- رفع انسداد
- از بین بردن لخته خون
- نمونه برداری
- برداشت کیست، پولیپ یا آبسه
- برداشتن کیسه صفرا ملتهب
- کنترل رگ خونی خونریزی دهنده
- مراقبت های انتخابی مانند بستن لوله یا وازکتومی
- جراحی اکتشافی برای مشاهده ساختارها برای اهداف تشخیصی
در حال حاضر برای انجام عملهای جراحی لاغری مانند اسلیو؛ بای پس؛ ساسی؛ ساسج؛ مینی بای پس؛ جراحی سرطانهای گوارشی مانند سرطان روده بزرگ و جراحیهای کف لگن از روش لاپاراسکوپی استفاده میشود.
تفاوت جراحی لاپاراسکوپی و لاپاراتومی
لاپاراتومی روشی است که در آن برشهای وسیعی بر روی شکم ایجاد میشود. این جراحی بصورت باز است. به همین دلیل دارای خطرات بسیار زیادی است. در اغلب اوقات در صورت امکان از روشهای جایگزین مانند لاپاراسکوپی استفاده میشود. در لاپاراسکوپی برشهای بسیار کوچک ایجاد میگردد به همین دلیل دارای خطرات و عوارض کمتری است و دوره نقاهت کوتاهتری دارد.
جراحی چاقی به روش لاپاراسکوپی
جراحی چاقی برای بسیاری افرادی که از سایر روشهای درمانی مانند ورزش و رژیم غذایی نتیجه مناسبی نگرفتهاند آخرین گزینه است. در واقع جراحی چاقی روشی راحت و در عین حال کارآمد برای رهایی از چاقی است. این جراحیها که انواع مختلفی از قبیل اسلیو معده؛ بای پس معده؛ ساسی؛ ساسج و … دارند به روش لاپاراسکوپی انجام میشوند.
به همین دلیل دوره نقاهت بعد از انجام این جراحیها بسیار کوتاه است و بیمار پس از چند روز به فعالیت عادی خود ادامه خواهد داد.
لاپاروسکوپی برای کدام اعضای بدن مورد استفاده قرار می گیرد؟
- آپاندیس
- كيسه صفرا
- کبد
- لوزالمعده
- روده کوچک و روده بزرگ (روده بزرگ)
- طحال
- معده
- اندام های لگن یا تولید مثل
مدت زمان نقاهت در جراحی لاپاروسکوپی
بیمار در جراحی لاپاروسکوپی تحت بیهوشی عمومی و کنترل درد قرار می گیرد و در برخی موارد، پس از جراحی در همان روز میتواند از بیمارستان ترخیص گردد یا ممکن است برای مراقبت بیشتر، چند روز در بیمارستان بستری شود البته زمان ترخیص هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت خواهد بود.
بصورت کلی دوره نقاهت بعد از جراحی لاپاراسکوپی بسیار کوتاهتر از جراحیهای باز است.
No Comments