دکتر مهدی عالم رجبی

متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی گوارش ( کولورکتال )

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران

جراحی سرطان‌های معده و روده جراحی‌های چاقی (اسلیو؛ بای پس؛ ساسی؛ ساسج) هموروئيد

فعال در بیمارستان‌های فیروزگر؛ جم؛ امید

عمل ميني باي پس معده

عمل ميني باي پس معده

عمل ميني باي پس معده كه به اسامي مختلفي مانند ساسي يا ساسج نيز شناخته مي‌شود يكي از روش‌هاي جراحي چاقي است. در اين روش كه تركيبي از عمل اسليو و باي پس است معده بيمار كوچك شده و همچنين قسمتي از روده كوچك از مسير عبور غذا حذف مي‌شود. اين روش بصورت لاپاراسكوپي توسط پزشك جراح چاقي انجام مي‌گردد.

معمولاً زماني كه BMI يك فرد از عدد 35 بالاتر باشد چاقي به عنوان يك بيماري براي او شناخته شده و بايد درمان شود. در اين موارد عمدتاً ورزش و رژيم غذايي نتيجه مناسبي نداشته و جراحي چاقي پيشنهاد مي‌گردد.

در ادامه اين مقاله بطور كامل در خصوص روش انجام جراحي ميني باي پس معده، مزايا و معايب آن و همچنين مقايسه با ساير روش‌هاي جراحي توضيح داده شده است.

خطرات و عوارض چاقي

چاقي داراي عوارض و خطرات بسيار زيادي است. چاقي عامل بسياري از بيماري‌هاي مانند ديابت، فشار خون، آرتروز، تنگي نفس است. همچنين مي‌تواند عامل سكته قلبي و مغزي باشد. در تحقيقات دانشمندان مشخص شده كه چاقي يكي از فاكتورهاي مهم ابتلا به سرطان نيز مي‌باشد.

BMI‌ چيست؟

بي ام آي يك معيار كلي جهت تشخيص ميزان چاقي و يا لاغري افراد است. همانطور كه در تصوير زير مشاهده مي‌نماييد زماني كه بي ام آي از 35 بيشتر شود به عنوان چاقي مفرط شناخته مي‌شود.

 

شاخص توده بدني يا بي ام آي از فرمول زير محاسبه مي‌گردد.

BMI (شاخص توده بدنی)

جراحي چاقي چيست؟

جراحي چاقي يا جراحي لاغري يكي از روش‌هاي درمان بيماري چاقي است كه براي افرادي كه داراي چاقي مفرط بوده و از روش‌هايي مانند ورزش و رژيم غذايي نتيجه نگرفته‌اند توصيه مي‌گردد. در اين روش با كاهش حجم معده و همچنين تغيير مسير عبور غذا ميزان دريافت كالري توسط بدن را كاهش داده و از اين طريق بيمار مي‌تواند در مدت كوتاهي به وزن دلخواه خود برسد.

جراحي چاقي داراي روش‌هاي مختلفي مانند اسليو معده، باي پس معده، ميني باي پس، ساسي و ساسج و … است. در اين مقاله به توضيه روش ميني باي پس مي‌پردازيم.

ميني باي پس

ميني باي پس معده چيست؟

ميني باي پس معده يكي از روش‌هاي جراحي چاقي و تركيبي از اسليو و باي پس است. در اين روش ابتدا قسمتي از معده برش داده و جدا مي‌شود (اسليو) و سپس معده كوچك شده به روده كوچك متصل مي‌شود (باي پس)

ميني باي پس چگونه باعث لاغري مي‌شود؟

دو عامل بسيار مهم در عمل ميني باي پس موجب لاغري فرد مي‌گردد.

1- كاهش ميزان كالري دريافتي

زماني كه از حجم معده كاسته مي‌شود بيمار مقدار كمتري غذا دريافت مي‌كند. معمولاً بيماران پس از انجام عمل با خوردن چند قاشق غذا احساس سيري مي‌كنند. اين موضوع سبب مي‌شود تا ميزان كالري دريافتي بدن فرد كاهش چشمگيري پيدا كند.

2- تغيير مسير عبور غذا و سوء جذب

با اتصال روده به قسمت كوچك شده معده مسير عبور غذا تغيير كرده و قسمتي از روده كوچك از مسير عبور غذا كنار گذاشته مي‌شود. اين موضوع نيز باعث مي‌شود تا در جذب مواد غذايي اختلال ايجاد شده و اصطلاحا سوء جذب مواد غذايي اتفاق بيافتد.

اين دو عامل از اصلي ترين عوامل در لاغري افراد پس از جراحي ميني باي پس معده به شمار مي‌روند.

عوارض جراحي ميني باي پس معده

جراحي‌هاي چاقي عمدتاً بصورت لاپاراسكوپي (عمل بسته) انجام مي‌شوند و به همين دليل بسيار كم خطر و كم عارضه هستند. اين جراحي‌ها به راحتي تحمل مي‌شوند و بيمار پس از مدت كوتاهي (چند روز) بعد از انجام جراحي مي‌تواند به فعاليت عادي خود ادامه دهد. اين جراحي‌ها معمولاً عوارض حطرناكي ندارند.

اقدامات قبل و بعد از جراحي ميني باي پس

قبل و بعد از جراحي ميني باي پس لازم است تا اقداماتي توسط بيمار انجام گيرد.

قبل عمل

معمولاً قبل از عمل بيمار توسط پزشك متخصص جراحي چاقي ويزيت شده و مشاوره قبل از عمل انجام مي‌گردد. در اين جلسه پزشك به بيمار در خصوص جراحي چاقي توضيح داده و همچنين شرايط بيمار را با انجام آزمايشات لازم و گرفتن شرح حال از او بررسي مي‌نمايد. توصيه مي‌شود بيماران حتماً در اين جلسه پزشك خود را از عادات غذايي و شيوه غذا خوردن و همچنين بيماري‌ و داروهاي مصرفي خود آگاه سازند. در صورت استفاده از داروهاي ضد انعقاد خون حتماً‌ بايد چندين روز قبل از عمل جراحي توسط پزشك مصرف آن را قطع نمايند.

بعد عمل 

بعد از عمل بيمار به بخش منتقل شده و توصيه‌هاي لازم توسط پزشك و پرستار به او داده مي‌شود . بيمار در مدت چند روز پس از جراحي حتماً بايد تحرك داشته باشد تا از لخته شدن خون جلوگيري گردد. همچنين رژيم غذايي پس از عمل جراحي به وي داده مي‌شود.

آزمايشات لازم جهت تست نشتي بعد از عمل انجام مي‌گردد تا در صورت وجود مشكل نسبت به رفع آن اقدام گردد. در صورتيكه بيمار روند بهبودي مناسبي داشته باشد چند روز بعد از عمل بدون مشكل ترخيص شده و بيمارستان را ترك خواهد كرد.

يكي از نكات بسيار مهم در خصوص پيگيري‌ها و اقدامات بعد از عمل بيماران رعايت ورزش و رژيم غذايي است.

ورزش و رژيم غذايي را فراموش نكنيد

يكي از نكات بسيار مهم در خصوص بيماراني كه جراحي چاقي انجام مي‌دهند انجام ورزش و رعايت رژيم غذايي پس از عمل است. بايد توجه داشته باشيد كه با انجام جراحي چاقي همه چيز تمام نشده و در صورت كاهش فعاليت بدني و افزايش دريافت مواد غذايي و كالري بالا امكان بازگشت چاقي وجود دارد. پس بنابراين با رعايت رژيم غذايي و انجام ورزش از بازگشت چاقي جلوگيري نماييد و در وزن دلخواه خود بمانيد.

اسليو - باي پس - ميني باي پس

مقايسه ميني باي پس با ساير روش‌ها

يكي از سوالاتي كه معمولاً بيماران مي‌پرسند تفاوت جراحي ميني باي پس با ساير روش‌ها مانند اسليو و باي پس است. جراحي ميني باي پس تركيبي از دو روش فوق بوده و در ساليان اخير بسيار مورد استفاده قرار گرفته است.

به زبان ساده از نظر نتيجه بخشي تفاوت خاصي بين روش‌هاي جراحي چاقي وجود نداشته و تمامي روش‌ها بعد از مدتي منجر به كاهش وزن در افراد خواهد شد. اما انتخاب نوع عمل بر اساس شرايط فرد و تصميم پزشك است. پزشك متخصص با بررسي شرايط فرد از نظر بيماري و همچنين وزن و قد و … نوع عمل را انتخاب مي‌نمايد. توصيه ما در اين خصوص اين است كه به پزشك خود اطمينان داشته باشيد و انتخاب نوع عمل را به او بسپاريد.

انتخاب پزشك متخصص جراحي چاقي

يكي از مهمترين نكات در انجام جراحي چاقي انتخاب پزشك متخصص جراحي چاقي است. پزشكي كه در اين زمينه تبحر و تخصص داشته باشد و بتواند شما را به بهترين شكل جراحي نمايد.

دكتر مهدي عالم رجبي، فوق تخصص جراحي‌هاي گوارشي و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران مي‌تواند شما را در اين زمينه كمك و راهنمايي نمايد.

بدون نظر

ارسال نظر